درمورد نژاد دامهای بومی دام سنگین بخصوص، ما شش تا گاو برتر داریم: گاو تالشی، گاودشتیاری، گاو سرابی، گاو سیستانی، گلپایگانی و آخرین گاو البته میگم 6 تا گاو برتر، گاو نجدیه.
بخدمت شما عرض کنم گاو سیستانی چون بودم تو منطقه یه چیز عجیبیه؛ ضریب تبدیل بسیار بالا، بیماری بسیار کم، 1500 تا از این ها رو انگلیس برای تکثیر برده بود . گاو سیستانی بدون خوردن خوراک خاص و مکمل های خاص، روزانه 1310 گرم وزن می گیره و گاو سیمنتال گوشتی که آوردن داخل ایران با خوراک ویژه و مکملها به کنسانتره های خاص، در بهترین شرایط روزانه 900 تا 1200 وزن می گیره. خوب این گاو سیستانیه، متأسفانه این نژاد بر اساس خشکسالی که سیستان و بلوچستان اومده و فقری که حالا حاکم شده در حال انقراضه که مجتمع ما الان متقریبا نه ماهه پیگیر تهیه ی پنجاه راس از این گاو از سیستان هست که هنوز موفق نشده.
این نژاد گاو گاو سراب تبریزه. در دیماه سال 96 اولین بار توسط دکتر سید محمود میر ترابی داخل مجتمع ما جنین فریز شده ی این داخل رحم گاوهای هلشتاین کشته شد از سی و چهار راسی که انتقال جنین انجام دادیم، 13 راسش انتقال جنین مثبت شد که این یکی از اون انتقال جنین های گاو سراب مجتمع ما هست.
نژاد گاو سراب از زایمان که شروع کنیم، به لحاظ زایمان بسیار زایمان راحتی داره، که تو گاو داری ها یه اصطلاح راحت زایی می گن، به لحاظ سقط، تلفات بسیار پایینی داره، وزن گیری سریع تری داره، مصرف داروی کمی داره چون بیماری نمیگیره، و به لحاظ رسیدن به سن آبستنی، از نژاد هلشتاین و سمیتال به مراتب سریع تر به آبستنی میرسه.
این گاو برعکس گاو های صنعتی، می تونه حداقل 6 ماهه سال از چرای مرتع استفاده کنه و بسیار خودش رو با طبیعت و محیط زود سازگار می کنه. این دام هم در مناطق سرد سیر خیلی مقاومه و هم در مناطق گرم سیر. و فوق العاده سریع به محیط وفق و عادت می کنه.
منبع: برنامه ی ثریا