» اهمیت آب مصرفی مرغ

یکی از چیزهایی که پرورش دهندگان بالاخص پرورش دهندگان کوچک و متوسط (مشاغل خانگی) توجهی به آن ندارند آب مصرفی مرغ است.

آب مهمترین ماده مغذی در پرورش طیور می باشد. تامین آب کافی ، تمیز و مناسب ضامن دسترسی مرغدار به ضریب تبدیل مناسب و بازده مطلوب می باشد. مصرف آب تمیز منجر به کاهش ریسک و خطر ابتلای طیور به بیماری ها و در نتیجه کاهش مصرف آنتی بیوتیک در گله های طیور می باشد.

در متن زیر به واژه هایی مثل PPM یا پی پی ام ، سختی آب ، pH  یا اسیدیته برخورد خواهیم کرد که بهتر است در ابتدا در مورد آنها توضیحات کوتاهی آورده شود .

 

ppm  یا پی پی ام چیست ؟

به طور ساده می توان گفت غلظت مواد محلول در آب

 

pH چیست ؟

pH یا اسیدیته آب که با کمک این اصطلاح قدرت اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول را بیان میکنند . دامنه تغییرات pH از ۰ تا ۱۴ می باشد . هر چقدر عدد pH یک محلول به سمت صفر نزدیک باشد آن محلول اسیدی تر بوده و هر چقدر pH یک محلول به عدد ۱۴ نزدیک تر باشد ، آن محلول قلیایی است. نکته مهم ان است که اگر pH یک محلول عدد ۷ باشد در آن صورت محلول مورد نظر خنثی در نظر گرفته می شود. ph استاندارد بین 6.8 تا 7.5 نیباشد.

 

سختی آب چیست ؟

سختی آب یا degree Harness را با علامت dH نیز نشان میدهند . یون های کلسیم ، منیزیوم و نمک های آنها همچون سنگ آهک و یون های فلزات دیگر مثل آهن و منگنز باعث ایجاد سختی آب می شوند. سختی آب به دو گروه  : سختی موقت یا Temporary Hardness یا سختی کربناتی ( با علامت KH یا CH) و سختی دایم یا سختی عمومی یا Permanent Hardness  تقسیم بندی میشود. بنابراین هنگام دریافت جواب آزمایش های تجزیه کیفی آب باید از متصدی آزمایشگاه بپرسیم که منظور از درجه سختی گزارش شده در برگه آزمایش کدام سختی است ؟ آیا سختی عمومی اندازه گیری شده است یا سختی موقت !!

 

دمای آب  

در روزهای ابتدایی عمر جوجه ها بهتر است که دمای آب مصرفی جوجه ها دمایی برابر با دمای سالن پرورش را داشته باشد. دمای پایین آب در این روزها میتواند منجر به تنش سرمایی در جوجه ها شود . آب با دمای کمتر از ۵ درجه سانتی گراد در تمامی سنین برای پرنده ها سرد می باشد و به کاهش دریافت آب توسط حیوان منجر می شود.  پس از روزهای نخست عمر جوجه ها ، آب آشامیدنی طیور بایستی خنک ( در حدود ۱۵ درجه سانتی گراد) باشد . پیشنهاد شده است که دمای آب در طول مدت استرس گرمایی ۲۰ درجه سانتی گراد باشد.


در جدول زیر به استانداردهای کیفی آب آشامیدنی طیور میپردازیم

 عوامل مورد بررسی     حداکثر قابل        قبول                                                 ملاحظات              

 مجموعه باکتریها 

100  باکتری در سی سی

بدون باکتری مطلوب است
 کلی فرم ها 
50 کلی فرم در سی سی بدون کلی فرم مطلوب است
نیترات 25 میلی گرم در لیتر  در دامنه  3 تا 20 میلی گرمم در لیتر ممکن است بر روی تولید اثر بگذارد.                                                        
نیتریت 4 میلی گرم در لیتر  
ph 6/8 - 7/5 ph کمتر از 6 مطلوب نیست ، حتی ph کمتر از 6/3  ممکن است تولید را کاهش دهد.
کل مواد سخت 180  سختی کمتر از 60 معمولا سبک محسوب میشود. بالاتر از 180 خیلی سخت محسوب میشود.
کلراید 250 میلی گرم در لیتر میزان 14 میلی گرم در لیتر و از طرفی میزان سدیم هم بیش از 50 میلی گرم در لیتر باشد ممکن است زیان آور باشد.
مس 0.6 میلی گرم در لیتر در سطوح بالا سبب ایجاد طعم تلخ میشود.
اهن 3 میلی گرم در لیتر در سطوح بالا سبب ایجاد طعم نامطلوب میشود.
سرب 0.2 میلی گرم در لیتر در سطوح بالا خاصیت سمی دارد.
منیزیم 125 میلی گرم در لیتر در سطوح بالا خاصیت ملین (مدفوع آبکی) دارد. اگر میزان آن بیشتر از 50 میلی گرم در لیتر و از طرفی میزان سولفات هم زیاد باشد بر روی تولید تاثیر میگذارد.
سدیم 50 میلی گرم در لیتر اگر میزان آن بیشتر از 50 میلی گرم در لیتر باشد به همراه سطح بالاي سولفات يا کلرايد ممکن است بر روي عملکرد تاثير بگذارد.
 
سولفات 250 میلی گرم در لیتر در سطوح بالا خاصیت ملین دارد اگر میزان آن بیشتر از 50 میلی گرم باشد و از طرفی میزان منیزیم و سولفات هم زیاد باشد بر روی تولید تاثیر میگذارد.
روی  1/5 میلی گرم در لیتر   در سطوح بالا خاصیت سمی دارد.

 

 

 

دیدگاه‌ها   

+1 #1 حسن کاشانی 1395-09-30 14:52
سلام دوست عزیز ممنون از مطالب مفیدتان

***********************
پاسخ
سلام دوست عزیز
مرسی از لطفتون
نقل قول کردن | گزارش به مدیر

نوشتن دیدگاه


GOTO_TOP