» ساختمانها و تاسیسات کارخانه جوجه کشی

 

ساختمان و تاسیسات موسسه جوجه کشی:


برای تولید جوجه تخم مرغهای بارور به موسسات جوجه کشی منتقل می شوند و در طی مراحلی جوجه تولید می شود.در این واحدها رعایت بهداشت و تامین شرایط مناسب برای نگهداری تخم مرغها،جوجه ها و دستگاههای جوجه کشی بسیار مهم است.
قسمت های مختلف واحد جوجه کشی باید به صورت متوالی طراحی شود به صورتیکه از یک طرف تخم مرغ وارد و از طرف دیگر جوجه خارج شود.به طور کلی در یک کارخانه جوجه کشی باید موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:


الف)محل ساخت کارخانه جوجه کشی:
از انجائیکه برای تولید جوجه نیاز به تخم مرغ نطفه دار است لذا کارخانجات جوجه کشی نزدیک مزارع پرورش مرغ مادر ساخته می شوند تا تخم مرغ نطفه دار به راحتی تامین شود از طرفی محلی که در آن کارخانه جوجه کشی ساخته می شود باید نزدیک مزارع پرورش مرغ گوشتی و مرغ تخمگذار باشد تا بازار فروش برای کارخانه جوجه کشی تامین شود،البته این فاصله نباید از 500 متر کمتر باشد.
یک کارخانه جوجه کشی نباید در نزدیکی خط راه آهن،بزرگراه و یا مناطق صنعتی قرار گیرد.یکی از نکات مهم دیگر در تعیین محل ساخت کارخانه جوجه کشی ارتفاع منطقه و یا ناحیه مورد نظر می باشد.کارخانجات جوجه کشی که در ارتفاع بیش از 2000 متر ساخته می شوند معمولا در هنگام خروج جوجه از تخم مرغ کاهش نسبی درصد تفریخ را نشان می دهند و یا جوجه های تولید شده در ارتفاع 2000 مترو بیشتر هزینه بیشتری را به جوجه کشی تحمیل می کنند،زیرا در این حالت از میزان جوجه در اوری کاسته می شود بنابراین بهتر است در هنگام ساخت کارخانجات جوجه کشی مناطق کم ارتفاع را جهت این امر انتخاب نمائیم.


ب)اندازه و بزرگی موسسه جوجه کشی:
طراحی و ساخت جوجه کشی هایی با ظزفیت بالا در مقایسه با انواع کوچکتر دارای امتیازات قابل توجهی می باشند.ساخت واحدهایی با ظرفیت بالاسبب صرفه جویی در نیروی کار می شود زیرا در انجام بعضی از امور مثل نور بینی،مراحل مختلف آماده سازی جوجه،شمارش و جعبه زنی جوجه ها به دلیل بالا بودن تعداد جوجه ها می توان از دستگاه های اتوماتیک استفاده کرد که در این حالت باعث کاهش چشمگیر نیروی کار می شود.


ج)قسمتهای مختلف موسسه جوجه کشی:
وسعت هر قسمت بستگی به ظرفیت واحد دارد.در ضمن باید قسمت های مختلف طوری طراحی شود که از یک طرف تخم مرغ وارد و از طرف دیگر جوجه خارج شود.قسمتهای مختلف یک واحد جوجه کشی عبارتند از:


1.سالن دریافت تخم مرغ:
با توجه به ظرفیت واحد جوجه کشی این سالن نیز طراحی می شود.در این سالن باید فضای مورد نیاز برای وسایلی همچون کارتن های خالی،کارتن های محتوای تخم مرغ،سینیها و راک ها ی ستر پیش بینی شود به علاوه باید فضای مورد نیاز برای دستگاه هایی از قبیل شستشو دهنده تخم مرغ و دستگاه درجه بندی کننده نیز در آن پیش بینی شود.


2.سالن نگهداری و ذخیره تخم مرغ:
این قسمت باید با حرکت آرام هوا تهویه،خنک و مرطوب شود.دمای مناسب برای این سالنها بین 20_18 توصیه شده و رطوبت مناسب برای این سالن ها 85_70% می باشد.


3.سالن درجه بندی تخم مرغ:
تخم مرغ ها در هنگام چیدن در سینی های ستر در این سالن درجه بندی می شوند.درجه حرارت سالن باید بین 26_20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 80_60% باشد.
در این سالن تخم مرغهایی که فاقد معیارهای لازم باشند در جعبه های تخم مرغ قرار می گیرند و به مزارع مرغ مادر برگردانده می شود د مرحله بعدی این تخم مرغ ها به اتاق گاز منتقل و گاز فرمالین داده می شود.


4.اتاق ضد عفونی با گاز:
اتاق ضد عفونی با گاز که اتاق دود نیز نامیده میشوند متناسب با ظرفیت دستگاه های جوجه کشی ساخته می شود. اما اندازه آن برای کاهش گاز مورد نیاز نباید بزرگ باشد و باید دارای تهویه مناسب باشد.درجه بندی حرارت مناسب این اتاق 25 درجه سانتی گراد و رطوبت مطلوب آن 75% می باشد.تمام گازهای تولید شده در این اتاق از هوا سنگین تر هستند بنابراین برای اطمینان از گردش مناسب گازها در اتاق باید پنکه ای درون آن نصب گردد.


5.سالن ستر:
اندازه اتاق ستر به اندازه دستگاه های جوجه کشی بستگی دارد همچنین باید حداقل فضایی در حدود 3_2.5 متر فضای آزاد در مقابل دستگاه ها برای سرویس دهی و عبور گاری های تخم مرغ و کارگر وجود داشته باشد.دمای آن حدود 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی در این سالن حدود 50% مناسب می باشد.


6.اتاق انتقال و نور بینی:
این اتاق برای بررسی وضعیت پوسته و محتویات تخم مرغ با استفاده از نور و انتقال آنها از سینی های ستر به سبد های هچر مورد استفاده قرار می گیرد.


7.سالن هچر (hatcher)
اندازه سالن هچر کوچکتر از اتاق ستر است و حدود 25درصد آن است.زیرا ظرفیت دستگاه های هچر 25_20% ظرفیت ستر ها است.می بایست حداقل 3_2.5 متر فضای آزاد در مقابل دستگاه ها در نظر گرفته شود تا حمل راکها به سهولت انجام شود.دمای مناسب اتاق هچر 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی آن 60_50% است.


8.اتاق تخلیه و درجه بندی و تعیین جنسیت:
پس از خروج جوجه ها از تخم جوجه ها از سبد های هچر خارج می گردند و درجه بندی می شوند.تعیین جنسیت جوجه ها و کشتن جوجه های نامطلوب همگی می تواند در یک اتاق انجام شود.واکسیناسیون نیز معمولا در همان اتاق انجام می شود.


9.سالن نگهداری جوجه:
در این قسمت جوجه ها در داخل سبد های مخصوص نگهداری می شوند .دمای مناسب این اتاق 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی آن 65% است .این سالن باید به نحوی طراحی شود که ظرفیت نگهداری جوجه ها را قبل از انتقال به مزارع پرورش دارا باشد.


10.اتاق شستشو:
در این قسمت سینی های دستگاه جوجه کشی با آب و مواد ضد عفونی کننده شسته می شود و مواد و پوسته تخم مرغ ها از این اتاق خارج و به سالن جمع اوری ضایعات منتقل می شود.حرارت این قسمت 20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی آن 70_60% می باشد.در کنار این قسمت اتاقی قرار دارد که سینی های شسته شده در آن قرار می گیرد تا خشک شود.


11.اتاق جمع اوری ضایعات:
تخم مرغ های هچ نشده،جوجه های تلف شده،کیسه های حاوی پوسته تخم مرغ و غیره را در این سالن جمع اوری می کنند.زباله ها به طور منظم توسط کارگرها جمع اوری می شود.


12.راهروها:
تعداد راهروها باید به حداقل میزان طراحی شود زیرا وجود آنها امکان انتقال عفونت بین قسمت های مختلف را افزایش می دهد.تهویه باید به نحوی قابل کنترل باشد که در راهروها ایجاد فشار منفی نماید.عرض این سالنها نیز باید به اندازه ای باشد که وسایل و تجهیزات بدون مشکل از آن عبور کند.


13.حمام و رخت کن:
برای رعایت بهداشت در جوجه کشی،دوش گرفتن و تعویض لباس کارگران ضروری می باشد برای این منظور معمولا دو حمام یکی در ابتدای ورود به واحد جوجه کشی و دیگری در ابتدای ورود به سالن جوجه کشی ساخته می شود.


14.سایر قسمتهای یک واحد جوجه کشی:
·    اتاق وسایل تمیز
·    اتاق ذخیره کارتن
·    دفتر کار
·    سالن غذا خوری و استراحت کارگران
·    اتاق ژنراتور و برق اضطراری
·    اتاق کنترل الکتریکی
·    اتاق ابزار
·    آزمایشگاه
·    پارکینگ مسقف کامیون های حمل جوجه

 

دیدگاه‌ها   

0 #1 سلمان 1396-06-27 09:10
سلام.من میخوام تو یه کانتینر چهل فوتی هزار تا مرغ بومی تخم گذار پرورش بدم...میخواستم ببینم شما میتونید قفسشو برام بفرستید یا خودم بسازم...بعدم برای مجوزاتش چه کار کنم و کلا چه مجوزاتی میخواد مرسی من اصفهانم

*****************
پاسخ:
سلام بزرگوار
بله قفس برای فروش داریم.
برای گرفتن مجوز پرورش به جهاد کشاورزی یا بسیج سازندگی مراجعه کنید.
نقل قول کردن | گزارش به مدیر

نوشتن دیدگاه


GOTO_TOP