محاسبات راه اندازی سالن مرغداری

 

از مهمترین عوامل در تعیین سود دهی و یا عدم سود دهی پرورش مرغ ، محاسبات درست تجهیزات مورد نیاز پرورش مرغ در سالن مورد نظره.

طبق سرکشی ای که از سالنهای مرغداری صنعتی داشتیم علت زیان ده بودن اکثر اونها (بجز سیاستهای زیبای دولت و فضای نامناسب مدیریت بازار مرغ) قدیمی بودن سیستم مرغداریهاست.

اکثر مرغداریهای تخمگذار هنوز از سیستم قفس منبری استفاده میکنن که بسیار جاگیره و هزینه کارگری رو بالا میبره و سالنها از استاندارد بسیار کمی در امر تهویه، گرمایش و سرمایش برخوردارند.

یعنی در یک زمان یک مرغداری قدیمی میتواند زیان ده باشد و یک سالن استاندارد در همان شرایط سود ده.

و اما محاسبات:

 

۱-اینلت ۳۰ سانت زیر سقف نصب میشود. و هر اینلت ۲۳۰۰ مترمکعب هوا را وارد میکند.

 

۲-پنجره هوادهی در تابستان استفاده میشود و اینلت در زمستان

۳-پنجره هوادهی در ابتدای سالن(در عرض) و مابقی عرض، اینلت نصب شود.

 

 

۴-در مرغ تخمگذار سرمایش مهمتر است و در مرغ گوشتی تهویه

 

۵-ارتفاع سالن برای مناطق گرم بالای ۳ متر و برای مناطق سرد ۲.۴ بهتر است.

 

۶-از تله نورگیر یا بادشکن در پشت اینلتها استفاده شود.

 

۷-فرمول محاسبه مقدار مترمکعب بر ساعت هوایی که نیاز داریم:

 

کیلوگرم کل سالن*ماکزیمم دمای منطقه به فارنهایت*۰.۰۰۰۷۵*۶۰

 

برای ۴۰۰ مرغ تخمگذار با حداکثر وزن ۱.۷ کیلوگرم و حداکثر دمای ۳۷درجه معادل ۱۰۰ درجه فارنهایت:       ۶۰*۰.۰۰۰۷۵*۱۰۰*۶۸۰ = ۳۰۶۰

 

۸-پنجره هوادهی مورد نیازمترمکعب هوای مورد نیاز  تقسیم بر ۳۶۰۰ و نتیجه تقسیم بر ۳ (یا ۱.۸ درصورتیکه قبل پنجره از پد سلولوزی استفاده شود)

 

برای سالن ۴۰۰ تایی:  ۳۰۶۰/۳۶۰۰ =۱ (تقریبا) ۱/۳=۰.۳ (تعداد پنجره هوادهی مورد نیاز با سایز ۱*۳۰) معادل ۲ پنجره هوادهی ۰.۵*۰.۱۵ در دو طرف ابتدای سالن (عرضی)

 

۸-هواکشها در فاصله ۵۰ سانت از کف

 

۹-دور هواکشها را با دیمر تنظیم میکنیم.

 

* در زمستان تهویه بر اساس ترموستات(گازهای مضر) و تهویه سیکل زمانی(هر ۵ تا ۸ دقیقه یکبار تعویض کل هوا) صورت میگیرد و در تابستان بر اساس دما

 

بهترین راه تهویه حداقلی تهویه عرضی است.یعنی هواکشها و اینلتها در عرض قرار گیرند

 

در تهویه انتقالی باید هوا در ۲ دقیقه تخلیه شود

 

در تهویه تونلی کل هوای سالن باید در ۱ دقیقه عوض شود.تهویه تونلی برای پرندگان جوان مناسب نیست بعلت خطر سرماخوردگی و افزایش هزینه سوخت

 

در دمای بالاتر از ۳۵ درجه  تهویه بدون پد خنک کننده میتواند حتی سالن را گرمتر کند.

 

سیستم خنک کننده تبخیری برای دمای بالای ۲۸ درجه است و هر هفته باید بالشتک تمیز شود و با افزایش بالای ۷۰ درصد رطوبت پمپ آبش خاموش شود و برای سن قبل از ۲۸ روزگی نباید استفاده شود.

 

۱۰-سیستم گرمایش:

       

طبق سایت دما تجهیز به ازای هر متر مکعب ۴۰ کیلوکالری  ظرفیت گرمایش در نظر گرفته شود.

 

 برای سالن ۲.۵*۶*۲.۷=۴۰.۵ متر مکعب یک هیتر ۱۶۰۰کیلوکالری جواب میدهد(اگر موجود باشد)

 

۱۱-روشنایی: هر ۹متر مربع یک لامپ ۶۰وات یا کم مصرف

 

*نحوه محاسبه تعداد لامپ مورد نیاز : مترمربع فضا(۱۵)*لوکس مورد نیاز(مثلا ۳۰) تقسیم بر ضریب k لامپ * وات لامپ (ضریب k هر لامپ ۱۰۰وات ۵ یا ۶ است)

 

یعنی برای سالن ۱۵متر مربعی با لوکس ۳۰ و لامپ ۶۰ وات : ۵*۶۰ /۱۵*۳۰ =۱.۵ لامپ

 

۱۲-بهتر است طول سالن ۴تا ۵ برابر عرض باشد.

 

۱۳- تعداد دانخوری:

برای هر مرغ بومی اصلاح نژاد شده بالغ به ۷ سانتی متر فضای دانخوری نیازمندیم.(این مقدار برای نژادهای مختلف مرغ و بسته به تخمگذار ، گوشتی و یا مادر بودن مرغ بین ۵ تا ۱۵ سانت متفاوت میباشد)لبه دانخوری باید هم سطح پشت جوجه باشد.

دانخوری سینی: این نوع دانخوری به قطر ۴۰ سانت برای ۱۰ روز اول دوره پرورش مناسب است و هر دانخوری سینی برای ۷۵ جوجه مرغ بومی کافیست.بجز روز اول هیچگاه دانخوری را بیش از نصف پر نمیکنیم.

نکته: بعد از ۱۰ روز اول بلافاصله دانخوری سینی جمع آوری نشود و تا عادت کردن جوجه ها به دانخوری جدید (به مدت چند روز) در کنار سایر دانخوریها باشد.

دانخوری سطلی دستی: قطر این دانخوریها ۳۵ سانتی متر و در نتیجه محیط آن ۱۱۰ سانتی متر میباشد.بازده این دانخوری ۲۰ درصد بیشتر از سایر دانخوریها که در ادامه می آید میباشد. پس محیط آنرا با افزایش ۲۰ درصد به ۱۱۰ میشود ۱۳۲ سانتی متر

در نتیجه دانخوری سطلی برای حدود ۱۹ مرغ بومی اصلاح نژاد شده کافیست.(۱۳۲ تقسیم بر ۷=۱۸.۸۵)

 

دانخوری بشقابی اتوماتیک:

این دانخوریها با بشقابهای با فاصله ۷۵ سانت(مرکز به مرکز بشقابها) و ظرفیت ۵۰ مرغ برای هر دانخوری میباشند که هر بشقاب ظرفیت ۷۰ کیلوگرم را دارد.

دانخوری تراف یا ناودانی دستی:

طول این ناودانیها بین ۱ تا ۱.۵ متر میباشد(چون دو طرفشان قابل استفاده هست در نتیجه ۲متر الی ۳ متر محسوب میشوند) و در صورت ساخت دستی میتواند به هر متراژی باشد.البته دانخوریهای ناودانی دستی باید دارای پایه تنظیم ارتفاع باشند تا متناسب با سن جوجه قابل تنظیم باشد.

یک دانخوری ناودانی ۱.۵ متری (که ۳ متر فضای دانخوری در دو طرف دارد) برای حدود ۴۳ مرغ بومی اصلاح نژاد شده کافیست.

( ۳۰۰ سانتی متر تقسیم بر ۷= ۴۲.۸)

 

 دانخوری ناودانی (تراف) اتوماتیک یا زنجیری:
 
این دانخوری مانند دانخوری ناودانی دستی میباشد و فقط توزیع دان آن بصورت اتومات صورت میگیرد.اجزای تشکیل دهنده آن عبارتند از: ناودانی(تراف یا کانال دانخوری) ، زنجیر، پایه تراف(جهت تنظیم ارتفاع) ، زاویه ها و پایه ، هاپر (مخزن دان)
 

 

آبخوری:

برای هر مرغ بومی اصلاح نژاد شده بالغ به ۲.۵ سانتی متر فضای آبخوری نیازمندیم.(این مقدار برای نژادهای مختلف مرغ و بسته به تخمگذار ، گوشتی و یا مادر بودن مرغ بین۱.۳ تا ۳ سانت متفاوت میباشد).آبخوریها باید طوری تنظیم ارتفاع شوند که از روز ۱۸ به بعد کف آبخوری همسطح پشت پرنده باشد.

 آبخوری سطلی(دستی) یا کله قندی: این آبخوری با ظرفیت ۲ تا ۴ لیتر برای سن یک روزگی ۷روزگی میباشد و هر آبخوری سطلی ۴لیتری برای ۱۰۰ جوجه مرغ کافیست.

 

آبخوری آویز یا  اتوماتیک سیفونی یا زنگوله ای: این آبخوریها برای سن ۷ روزگی به بعد مورد استفاده قرار میگیرند و هر آبخوری سیفونی با قطر ۵۰ سانت(محیط ۱۵۷ سانت) و با احتساب ۲۰درصد افزایش بازدهی(یعنی کلا ۱۸۸ سانت) برای  حدود ۷۵ مرغ کافیست.مخزن تامین آب این آبخوریها باید با شیب ملایم در ارتفاع قرار گیرد.

   

 برشی از آبخوری زنگوله ای

 

آبخوری نیپل(اتومات):

هر نیپل برای ۱۲ سر مرغ بومی کافیست.نیپلها باید در ارتفاعی نصب شوند که در روز اول گردن جوجه هنگام نوشیدن زاویه ۳۰ درجه با افق داشته باشد.بعد از روز اول تا پایان هفته اول زاویه ۶۵ درجه و بعد از هفته اول تا پایان دوره زاویه ۷۵ درجه.

سیستم آبخوری نیپل باید دارای فشارشکن باشد تا فشار آب متناسب با سن پرنده تغییر کند.

 

  

 

 

نظرات   

 
0 #3 عارفه قاسمی 1395-10-06 17:17
واقعا ممنون از اطلاعات جامعتون ، فقط یه سوالی من دانشجو هستم در رشته علوم دامی ، یک پروژه دارم در رابطه با مرغ تخمگذار ، امکانش هست راهنماییم کنین ؟

********************
پاسخ
سلام دوست عزیز
مقالات مربوط به مرغ بومی تخمگذار رو در سایتمون قرار دادیم.
از لینک زیر میتونید دریافت کنید:

http://minisalon.ir/index.php/2016-12-20-13-29-45/305-maghalat-morgh
نقل قول
 
 
0 #2 حامدازطرقبه 1395-10-05 11:42
باسلام وعرض تشکراز تیم برجسته و حرفه ای مینی سالن؛
لطفا بفرمایید سوالات رادرکدام صفحه بپرسم بهتره؟
آیاجوابشو باید درهمون صفحه جستجو کنم؟

********************
پاسخ
سلام دوست عزیز
سوالها رو میتونید در صفحه مرتبط با سوالتون مطرح کنید. بطور مثال اگر در زمینه مرغ بومی تخمگذار سوالی داشتید از قسمت نظر سنجی در پایین صفحه مربوط به مرغ ،عنوان کنید. پاسخ هم در همون صفحه داده میشه.
نقل قول
 
 
+1 #1 taslimi 1394-05-22 05:39
مرسی از سایت پربار و مفیدتون
خداخیرتون بده
کارتون درسته
*****************************************
پاسخ:
لطف دارید دوست عزیز
امیدواریم بتونیم گامی کوچک در افزایش آگاهی شما علاقمندان به پرورش برداریم.
نقل قول
 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

GOTO_TOP