چاپ کردن این صفحه

ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی تا ساخت کارخانه جوجه کشی

دستگاه جوجه کشی خانگی 

وقتی صحبت از دستگاه جوجه کشی به میان میاد موضوع می تونه ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی باشه و یا ساخت اتاق جوجه کشی و نهایتا راه اندازی کارخانه ی جوجه کشی. 

ابتدا به بحث ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی می پردازیم.

اگر قصد شما از ساخت دستگاه جوجه کشی تفریح و سرگرمی هست در این صورت این مقاله برای شما مفید نیست؛اما اگه قصدتون این هست که ابتدا در یک مقیاس کوچک کار جوجه کشی تون رو شروع کنید و به تدریج اون کار رو توسعه بدین باید بدونید که برای ساخت دستگاه نیاز به دانش زیادی دارید و اگه بخواین براساس فیلم هایی که در اینترنت داره اقدام به ساخت دستگاه جوجه کشی کنید به احتمال زیاد براتون تجربه ی پر هزینه ای میشه چرا که ساخت دستگاه جوجه کشی نیازمند دانستن فوت های کوزه گری هست که در فیلم های آموزشی به اون پرداخته نمی شه.

اما نگران نباشید در صورتی که قصدتون جدی باشه و ساخت دستگاه به نفعتون باشه کارشناسان و متخصصان تیم تحقیقاتی مینی سالن بهتون کمک می کنن تا بتونین یک دستگاه جوجه کشی استاندارد بسازید.

 

 قبل از پرداختن به ادامه مبحث ، خوبه بدونید که پرورش موفق مرغ ، شامل دانستن و رعایت صدها نکته است که پرداختن به مقایسه پرورش دام یا طیور ، یکی از این صدها نکته هست و رعایت همه نکات در کنار هم موفقیت شما رو تضمین می کنه. در فیلم های آموزش آنلاین پرورش مرغ به همه این نکات پرداخته شده؛جهت تهیه و مشاهده این فیلم روی تصویر زیر کلیک کنید:

https://minisalon.ir/dooreh/doreh-amoozeshi.html
دوره آموزشی مرغ بومی
 

اما علت این همه حساسیت در ساخت دستگاه جوجه کشی چیه؟

هدف ما از ساخت دستگاه تبدیل تخم نطفه دار به جوجه هست ولی درصد هچ (هچ به معنای تبدیل تخم نطفه دار به جوجه) تعیین کنندست که کارمون سودده هست یا زیان ده و درصد هچ به فاکتور های بسیار زیادی از جمله دقت دماسنج، دقت رطوبت سنج، تهویه ی استاندارد و تامین اکسیژن کافی مربوط هست که نه تنها در فیلم های آموزشی به صورت حرفه ای به اون پرداخته نمی شه بلکه دستگاه های موجود در بازار هم غالبا (و نه در همه موارد) در این مورد دارای ضعف های جدی هستن و نتیجه اینکه درصد هچ پایین میاد و کار جوجه کشی برای شما زیان ده میشه. 

 

غالب تخم های نطفه داری که در بازار قابل تهیه هستن عبارتند از :

تخم نطفه دار مرغ، تخم نطفه دار بوقلمون و تخم نطفه دار بلدرچین که از این بین اگه دسترسی کافی به تخم نطفه دار بوقلمون داشته باشین بهترین گزینه برای جوجه کشی هست چرا که هم سود بسیار خوبی داره و حتی می تونید تحت پوشش خرید تضمینی تیم تحقیقاتی مینی سالن شروع به فعالیت کنین.

اما وقتی هدفمون جوجه کشی در مقیاس بزرگ باشه موضوع بسیار متفاوته و نیازمند یک سرمایه گذاری جدی، تاسیسات و ساختمان های زیادیه که در ادامه به اون می پردازیم.

لازم به ذکره که راه اندازی کارخانه ی جوجه کشی تنها به دوستانی پیشنهاد میشه که در مقیاس های کوچیک کار کردن و قصد توسعه ی کار خودشون رو دارن.

کارخانه جوجه کشی

 کارخانه جوجه کشی محلیه که تخم مرغهای بارور رو برای تولید جوجه به اون منتقل میشن و در طی مراحلی جوجه تولید میشه .

کارخانه جوجه کشی شامل بخش ها و تاسسیات مخصوصی  هست و برای تاسیس یک کارخانه یا مرکز جوجه کشی دانستن یک سری قواعد و رعایت اونها  برای رسیدن به نتیجه بهتر بسیار ضروریه. 

در کارخانه جوجه کشی ، رعایت بهداشت و تامین شرایط مناسب برای نگهداری تخم مرغها،جوجه ها و دستگاههای جوجه کشی بسیار مهم هست. 

قسمت های مختلف واحد جوجه کشی باید به صورت متوالی طراحی بشه به صورتی که از یک طرف تخم مرغ وارد و از طرف دیگر جوجه خارج بشه. به طور کلی در یک کارخانه جوجه کشی باید موارد زیر مورد توجه قرار بگیره:

 

الف)محل ساخت کارخانه جوجه کشی:

از اونجائی که برای تولید جوجه نیاز به تخم مرغ نطفه دار هست ، لذا کارخانه جوجه کشی نزدیک مزارع پرورش مرغ مادر ساخته می شن تا تخم مرغ نطفه دار به راحتی تامین بشه. از طرفی محلی که در اون کارخانه جوجه کشی ساخته می شه باید نزدیک مزارع پرورش مرغ گوشتی و مرغ تخمگذار باشه تا بازار فروش برای کارخانه جوجه کشی تامین بشه.

نکات مهم در ساخت کارخانه جوجه کشی:

  • قابل توجه این که این فاصله نباید از 500 متر کمتر باشه.
  • یک کارخانه جوجه کشی نباید در نزدیکی خط راه آهن،بزرگراه و یا مناطق صنعتی قرار بگیره.
  • یکی از نکات مهم دیگه در تعیین محل ساخت کارخانه جوجه کشی ارتفاع منطقه و یا ناحیه مورد نظر هست.

کارخانجات جوجه کشی که در ارتفاع بیش از 2000 متر ساخته میشن. معمولا در هنگام خروج جوجه از تخم مرغ کاهش نسبی درصد تفریخ رو نشون می دن و یا جوجه های تولید شده در ارتفاع 2000 متر و بیشتر هزینه بیشتری رو به جوجه کشی تحمیل می کنن ،چون در این حالت از میزان جوجه در اوری کاسته می شه.

بنابراین بهتره در هنگام ساخت کارخانجات جوجه کشی مناطق کم ارتفاع رو جهت این امر انتخاب کنیم.


ب)اندازه و بزرگی کارخانه جوجه کشی:

طراحی و ساخت جوجه کشی هایی با ظرفیت بالا در مقایسه با انواع کوچکتر دارای امتیازات قابل توجهی هست.

ساخت واحدهایی با ظرفیت بالا سبب صرفه جویی در نیروی کار شده ، چون در انجام بعضی از امور مثل نور بینی،مراحل مختلف آماده سازی جوجه،شمارش و جعبه زنی جوجه ها به دلیل بالا بودن تعداد جوجه ها میشه از دستگاه های اتوماتیک استفاده کرد که در این حالت باعث کاهش چشمگیر نیروی کار میشه.


ج)قسمتهای مختلف کارخانه جوجه کشی:

وسعت هر قسمت بستگی به ظرفیت واحد داره. در ضمن باید قسمت های مختلف طوری طراحی بشه که از یک طرف تخم مرغ وارد و از طرف دیگر جوجه خارج بشه.

 

 

قسمتهای مختلف یک واحد جوجه کشی عبارتند از:
1.سالن دریافت تخم مرغ:

با توجه به ظرفیت واحد جوجه کشی این سالن نیز طراحی میشه.در این سالن باید فضای مورد نیاز برای وسایلی همچون کارتن های خالی،کارتن های محتوای تخم مرغ،سینی ها و راک های ستر پیش بینی بشه. به علاوه باید فضای مورد نیاز برای دستگاه هایی از قبیل شستشو دهنده تخم مرغ و دستگاه درجه بندی کننده هم در اون پیش بینی بشه.


2.سالن نگهداری و ذخیره تخم مرغ:
این قسمت باید با حرکت آرام هوا تهویه،خنک و مرطوب بشه. دمای مناسب برای این سالنها بین 20_18 توصیه شده و رطوبت مناسب برای این سالن ها 85_70% هست.


3.سالن درجه بندی تخم مرغ:


تخم مرغ ها در هنگام چیدن در سینی های ستر در این سالن درجه بندی می شن.درجه حرارت سالن باید بین 26_20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 80_60% باشه.


در این سالن تخم مرغهایی که فاقد معیارهای لازم باشن در جعبه های تخم مرغ قرار می گیرن و به مزارع مرغ مادر برگردونده می شه .در مرحله بعدی این تخم مرغ ها به اتاق گاز منتقل و گاز فرمالین داده می شه.


4.اتاق ضد عفونی با گاز:


اتاق ضد عفونی با گاز که اتاق دود هم نامیده میشه، متناسب با ظرفیت دستگاه های جوجه کشی ساخته میشن. اما اندازه اون برای کاهش گاز مورد نیاز نباید بزرگ باشه و باید دارای تهویه مناسب باشه.

درجه بندی حرارت مناسب این اتاق 25 درجه سانتی گراد و رطوبت مطلوب اون  75% هست.

تمام گازهای تولید شده در این اتاق از هوا سنگین تر هستن بنابراین برای اطمینان از گردش مناسب گازها در اتاق باید پنکه ای درون اون نصب بشه.


5.سالن ستر:


 در کارخانه جوجه کشی اندازه اتاق ستر به اندازه دستگاه های جوجه کشی بستگی داره. همچنین باید حداقل فضایی در حدود 3_2.5 متر فضای آزاد در مقابل دستگاه ها برای سرویس دهی و عبور گاری های تخم مرغ و کارگر وجود داشته باشه.دمای اون حدود 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی در این سالن حدود 50% مناسب هست.

دستگاه جوجه کشی
6.اتاق انتقال و نور بینی:
این اتاق برای بررسی وضعیت پوسته و محتویات تخم مرغ با استفاده از نور و انتقال آنها از سینی های ستر به سبد های هچر مورد استفاده قرار می گیره.


7.سالن هچر (hatcher)
اندازه سالن هچر کوچکتر از اتاق ستر و حدود 25 درصد اون هست. و می بایست حداقل 3_2.5 متر فضای آزاد در مقابل دستگاه ها در نظر گرفته بشه تا حمل راکها به سهولت انجام بشه.دمای مناسب اتاق هچر 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی اون 60_50% هست.

 


8.اتاق تخلیه و درجه بندی و تعیین جنسیت:


پس از خروج جوجه ها از تخم ، جوجه ها از سبد های هچر خارج و درجه بندی می شن .تعیین جنسیت جوجه ها و کشتن جوجه های نامطلوب همگی میتونه در یک اتاق انجام بشه. واکسیناسیون هم معمولا در همون اتاق انجام می شه.


9.سالن نگهداری جوجه:


در این قسمت جوجه ها در داخل سبد های مخصوص نگهداری می شن .دمای مناسب این اتاق 24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی اون 65% هست .این سالن باید به نحوی طراحی بشه که ظرفیت نگهداری جوجه ها رو قبل از انتقال به مزارع پرورش دارا باشه.


10.اتاق شستشو:


در این قسمت سینی های دستگاه جوجه کشی با آب و مواد ضد عفونی کننده شسته شده و مواد و پوسته تخم مرغ ها از این اتاق خارج و به سالن جمع اوری ضایعات منتقل می شه.

حرارت این قسمت 20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی اون 70_60% هست.در کنار این قسمت اتاقی قرار داره که سینی های شسته شده در اون قرار می گیره تا خشک بشه.


11.اتاق جمع آوری ضایعات:


تخم مرغ های هچ نشده،جوجه های تلف شده،کیسه های حاوی پوسته تخم مرغ و غیره رو در این سالن جمع آوری می کنن.

زباله ها به طور منظم توسط کارگرها جمع آوری شده و به بیرون کارخانه جوجه کشی برده می شه.


12.راهروها:
تعداد راهروها باید به حداقل میزان طراحی بشه چون وجود اونها امکان انتقال عفونت بین قسمت های مختلف رو افزایش می ده. تهویه باید به نحوی قابل کنترل باشه که در راهروها ایجاد فشار منفی کنه.

عرض این سالنها هم باید به اندازه ای باشه که وسایل و تجهیزات بدون مشکل از اون عبور کنه.


13.حمام و رخت کن:


برای رعایت بهداشت در جوجه کشی،دوش گرفتن و تعویض لباس کارگران ضروری هست، برای این منظور معمولا دو حمام یکی در ابتدای ورود به واحد جوجه کشی و دیگری در ابتدای ورود به سالن جوجه کشی ساخته می شه.


14.سایر قسمتهای یک واحد جوجه کشی:

  • اتاق وسایل تمیز
  • اتاق ذخیره کارتن
  • دفتر کار
  • سالن غذا خوری و استراحت کارگران
  • اتاق ژنراتور و برق اضطراری
  • اتاق کنترل الکتریکی
  • اتاق ابزار
  • آزمایشگاه
  • پارکینگ مسقف کامیون های حمل جوجه

 

این مطلب رو برای دوستانت بفرست

تصاویر مراکز آموزشی و دوره های مینی سالن

تصویر کلاس پرورس گوسفند چندقلوزا دی ماه 98
نشست مشاوره ای در آمفی تئاتر
Shadow
Slider
خواندن 32409 دفعه آخرین ویرایش در یکشنبه, 16 خرداد 1400 00:28